Implantologija je grana dentalne medicine koja se u posljednjih nekoliko godina iznimno brzo razvija te zauzima sve važnije mjesto u dentalnoj rehabilitaciji pacijenta.

Dentalni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost pacijenta te zamjenjuje korijen zuba. Nakon postavljanja, implantat se zbog procesa osteointegracije obično ostavlja nekoliko mjeseci u kosti bez opterećenja, iako je u pojedinim slučajevima moguće imedijatno opterećenje implantata. Po završetku osteointegracije na implantat dolazi nadogradnja te visoko kvalitetna krunica.

U slučajevima nedostatka jednoga, više ili svih zubi, dentalni implantati pokazali su se kao najbolji izbor nadoknade zubi. Ukoliko su zadovoljeni osnovni preduvjeti, uspješnost dentalne implantologije iznosi čak 99%. Glavni preduvjet za implantologiju je dostatnost te kvaliteta kosti, iako je danas i u slučajevima nedostatka kosti omogućena implantologija korištenjem umjetne kosti te pojedinih kirurških zahvata poput podizanja dna sinusa i split cresta.

U današnje vrijeme je na tržištu prisutno mnoštvo implantoloških sustava, ali u našoj ordinaciji koristimo samo one najpriznatije.